Auto-Airco

Auto-airco

Airco

Bij de auto-airconditioning denken we doorgaans alleen aan gebruik in de zomer. Dit is een misverstand. De airco kan prima gebruikt worden voor ontwaseming van de ruiten omdat de lucht uit de airco veel droger is dan die uit de blower. En als u het te koud vindt om de airco in herfst of winter voor dit doel aan te zetten dan kunt u daarbij gewoon de kachel aanzetten. De lucht blijft dan toch droog en is ook nog warm.

Regelmatig aanzetten voorkomt problemen Het is belangrijk om het hele jaar door regelmatig de airco even aan te zetten. Een keer per week even de airco aanzetten voorkomt lekkages door uitdrogen van onderdelen in de airco. En een lekkende airco is een kwalijke zaak. Kwalijk voor uw portemonnee omdat u een extra reparatie moet laten uitvoeren die u nota bene had kunnen voorkomen. Maar ook kwalijk voor het milieu. Dat is een wat ingewikkelder verhaal. In de auto-airco zitten zogenoemde koudemiddelen. Deze middelen bevatten HFK-gassen. HFK-gassen tasten (in tegenstelling tot de voorganger CFK) de ozonlaag niet aan, maar als ze vrij komen in de atmosfeer dragen ze wel bij aan het broeikaseffect. Kortom: een lekkende airco is altijd een probleem en moet direct hersteld worden

 

Tips voor onderhoud

Tenslotte nog enkele tips voor het onderhoud van uw auto-airco:

– Schakel de installatie enkele minuten na het starten van de motor in. Dit bespaart brandstof en onnodige slijtage van de koppeling van de compressor.

– Schakel de airco zo’n vijf minuten voor u de motor uitzet alvast uit. Dit voorkomt condens- en schimmelvorming in de installatie en daarmee de kans op stankoverlast in het interieur van uw auto.

– Hou de luchtinlaten en de condenswater afvoer vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

– Laat uw airco installatie minstens eens per jaar controleren.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.